My status


Panoráma Wellness Hotel Békéscsaba
2023. január 29. vasárnap -   Adél napja van - holnap Martina, Gerda napja lesz.   

Látnivalók Békéscsabán

Angyalos kút

A sétálóutca végén, a Petőfi ligetben, a 2001. szeptember 1-jén felavatott Angyalos kút található.
A 300 kg súlyú, 170 cm magasságú, bronzból öntött angyalos szobrot és a kiegészítő díszeket Mészáros Attila szobrászművész formázta meg művészi ihletettséggel az egykori szobor hasonmásaként.
A szép vízmedence és a közepén kiemelkedő kútoszlop burkolata süttői fagyálló mészkőből készült.
Száznyolc esztendő múltával a város újjávarázsolt, szép terét ismét látványosan uralja az ötméteres magasságban álló szárnyas angyal. Karcsú talapzatán négy felől a vízköpőkből sugárban zúdul a víz a díszes kagylókba, amelyből szépen csordogál a tágas medencébe.
 
Árpád fürdő 
A felújított Árpád Fürdő az Árpád sor 3. szám alatt várja a fürdőzni vágyókat. 
A megújult Jázmin Egészségcenterben (téli fürdő) vízgyógyászati egység, szolgáltatói blokk (fodrász, kozmetika, pedikűr, szolárium), a kor igényeinek megfelelő színvonalú öltözők, büfé, termál- és pezsgőfürdők várják a látogatókat.
Az 50 méteres uszoda medencéje feszített víztükrű víz-visszaforgatós, nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas. 
 
Békési Pálinka Centrum
A Békési Szilvapálinka út egyik fő állomásaként épített létesítmény tervezésekor nagy hangsúlyt helyeztünk, arra hogy a pálinka iránt érdeklődők egy komplex szolgáltatást kapjanak. A BPC-ben közel 200 féle pálinka kóstolható meg, saját maga főzheti meg pálinkáját, majd tárolhatja pálinka trezorunkban. Konferenciák, összejövetelek, kulturális rendezvények és szakmai továbbképzések megtartására is alkalmas helyszín. A gyermekkel érkezőket játszószobával várjuk. Éttermünkben a gasztronómiára vágyókat is várjuk hagyományos helyi ételekkel.
 
Diáktanya 
A Kinizsi utcában, a Diáktanyának otthont adó épület a városi önkormányzat tulajdona, védett műemlék jellegű ház, amely 1869-ben épült. A felvidékről idetelepült szlovák lakosság építészetének jellegzetességeit láthatjuk a homlokzaton. A náddal fedett ház mára ritkaságnak számít környékünkön. Az épület belső kialakítása, berendezése jól szolgálja az itt folyó tevékenységet. A házban található szőttes gyűjtemény, néprajzi értékű tárgyak sajátos hangulatot adnak, az otthonosság érzését kelti a betérőknek. 
Az iroda munkanapokon 10.00-17.00 óra között tart nyitva, hétvégén igénytől és rendezvénytől függően. 
Élővíz csatorna
Az Élővíz-csatornát közmunkával 1777-ben ásták ki a város lakói, egyrészt a mocsarak lecsapolása érdekében, másrészt a település építéséhez szükséges fának a bihari hegyekből való leúsztatása céljából. A csatorna a FEHÉR-KÖRÖS folyótól indul, s a KETTŐS-KÖRÖS folyóba torkollik, magas vízállás esetén szivattyúval történik a víz átemelése. 
Erzsébethelyi Evangélikus Templom
A békéscsabai evangélikus gyülekezet létszámának emelkedésével megnövekedett az igény a jaminai hívek részéről, hogy egy új templom épüljön. 
Sztraka Ernő közreműködésével 1875-1876-ban épült fel az Orosházi úton található templom. Érdekessége, hogy az Evangélikus Kistemplom korábbi oltára került ide, mely Békéscsaba legrégibb és legszebb barokk oltára.
Elérhetőség:
Cím: 5600 Békéscsaba, Orosházi út 85-87.
Telefon: 66/328-890
 
Evangélikus Kistemplom
A Luther u. 1. sz. alatt, az Evangélikus Nagytemplommal szemben található. A város legrégebbi temploma 1745-ban épült, barokk stílusban.
A híres evangélikus püspök, Tessedik Sámuel (apja a híres agrártudós Tessediknek) építtette az egyre gyarapodó békéscsabai gyülekezet számára. (Tessediket a templomban temették el). A szájhagyomány szerint Tessedik gyalog ment Bécsbe, hogy Mária Teréziától építési engedélyt kaphasson. 
1773-ban kereszthajóssá bővítették. Zömök tornya az ország első evangélikus kőtornya volt, mivel a törökök stratégiai okokból nem engedélyezték, hogy a templomoknak kőtornyot emeljenek. Sajnos az 1895-ben tervezett átalakítás, miszerint a tornyot reneszánsz stílusban megmagasították volna, kapui elé díszes oszlopsor került volna. A központi tér fölé pedig monumentális méretű, dob nélküli kupola került volna, a pénz hiánya miatt nem valósulhatott meg.
 
A Kistemplom elnevezés megtévesztő, hiszen 620 ülőhelyével közepes nagyságú templomaink közé tartozik. Nevét a vele szemben álló Nagytemplomhoz viszonyítva kapta, mely kb. 5-ször nagyobb nála. Külsejében kiemelt hangsúlyt kap a 40 méter magas, zömök, vaskos harangtorony. A torony 5 szintes. Az elsőn szegmensíves záródású ablak, a másodikon a lépcsőház boltíves üvegablaka, fölötte kör alakú ablakkal. A harmadik szinten a három harang lakhelyéül szolgáló harangház található. A negyediken egy fűthető szoba van berendezve. Valaha ez volt a harangozó tartózkodási helye. A harangház és a tűzőrszoba közötti erkély a 19. század végén épült, egészen addig a szoba ajtaja előtt egy kis franciaerkély volt. A tornyot sátortető zárja. Csúcsán kehely áll. A templom külsején a barokkon kívül reneszánsz stíluselemek is megjelennek. A két oldalhomlokzat kiképzése megegyezik a hátsó homlokzatéval. Mindegyiken 2-2 boltíves ablak áll, közöttük ajtóval. Az ajtók boltívesek, fölöttük timpanon található. A homlokzatok egyenes záródásúak (a nyeregtetők nem kontyoltak).
 
A templom belseje és berendezése sem értéktelen. A kb. 1200 személyt befogadni képes templom berendezése kissé szokatlan, mert az orgonakarzat nem a toronyfelőli oldalon, hanem az oldalsó bejárat fölött áll. Ezen helyezkedik el a szép, méltóságteljes orgona, mely előtt kicsi pozitívorgona is épült. A falak sárgák, vajszínűek, a karzatok és a padok pedig világosbarna színezést kaptak. Orgonája kis méretű, egy manuálos, 12 regiszteres, 1896-ban készült Aradon, Dangl Antal Fia császári és királyi orgonakészítőnél. Hangversenyeken csak kísérőhangszerként alkalmazható.
 
A templom a városkép egyik meghatározó eleme. Szerencsésen átvészelte a Nagytemplom építése körüli vitákat. Ugyanis a 19. század elején három gondolat született. Az egyik szerint a város két végén két kisebb templom épült volna, és megmaradt volna a régi is. Egy másik elgondolás szerint a Kistemplom helyén, annak anyagát felhasználva épült volna fel egy, a mainál is monumentálisabb épület. Az építőbizottság végül a harmadik megoldást fogadta el, miszerint megmarad a régi Tessedik-templom, az új, lendületes épület pedig vele szemben, az utca túloldalán épül fel.
 
Az evangélikus nagy- és kistemplom meghatározó szimbólumává vált városunknak, Békéscsaba logója is ezeket az épületeket ábrázolja.
 
Evangélikus Nagytemplom
A Kistemplomtól alig 10 méterre, az utca túloldalán találjuk hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomát, a Nagytemplomot. Kiváló akusztikájának köszönhetően kedvelt helyszíne színvonalas komolyzenei koncerteknek.
A 18. század végére annyira megnövekedett a békéscsabai evangélikus lakosok száma, hogy a Kistemplom nem tudta befogadni őket, új templom építésének gondolata vetődött fel. A Nagytemplom helye kapcsán heves viták születtek, melyek során veszélybe került a Kistemplom fennmaradása is. Szerencsére azt a tervet fogadta el a gyülekezet vezetősége, miszerint a régi templom megmarad, s vele szemben épül fel az új. Telkéül 6 telket vásároltak meg. 1807-ben tették le az alapkövet, reménykedve, hogy néhány éven belül elkészül, de sajnos 1811-ben a nagy infláció miatt az építkezésre gyűjtött pénz elértéktelenedett, s az építkezés pár évre teljesen leállt, majd 1813-tól igen lassú ütemben folytatódott. Végül 1824. június 29-ére készült el.
 
A csabai Nagytemplom különleges és hazánkban igen ritka építészeti stílusban született. A 19. század elején hazánkban a barokk és copf stílus már letűnt, de a klasszicizmus még nem alakult ki. Az ebben az időszakban épült templomokat és épületeket empire stílusúaknak mondjuk. Az empire stílus nagyon sokban hasonlít a copf stílusra, kicsit több benne a klasszicizmusra utaló részlet, illetve nagyobb monotonitás jellemző rá (pl. a templomtesten körbe 20 db. teljesen egyforma kiképzésű ablak van).
 
A templom legnagyobb evangélikus temploma a mai Magyarországnak, a történelmi Magyarországnak, a Kárpát-medencének és Közép-Európának. Az épület valóban lenyűgöző, mint hatalmas méreteiben, úgy díszítettségében és harmonikusságában. 3 emeletes, órapárkányos tornya 70 méter magas. A toronysisak a csillaggal együtt 15 méter. A templomtest falai kívül 24 méter magasságig húzódnak. Belső hossza 55 méter, szélessége 25 méter. A hosszabb oldalakon 7-7, a rövidebbeken 3-3 db teljesen egyforma kiképzésű szakasz van, itt jelenik meg legjobban az empirista építészetre jellemző monotonitás. Minden egyes falsávon alul hosszú, téglalap alakú, fölötte négyzet alakú ablak van. A sávokat ión fejezetű lizénák választják el egymástól. A főhomlokzat a templom leglenyűgözőbb részlete. Itt három ajtó vezet a belső térbe.
 
A főhomlokzat - a fent említettek szerint - három egyforma sávra tagolódik, a középsőn a négyzetes ablak helyén nem üvegablak, hanem fekete számlapú, aranyozott számokkal ellátott toronyóra van. E fölött Czigler Antal terveitől eltérően nem háromszög alakú, hanem félkör alakú, copf, timpanonszerű oromzat található, mivel így jobban olvasható az aranybetűkkel beleírt szöveg: "Dicsőség legyen az ég Urának, legyen áldás a földön, imádkozzatok hívek, s dicsőítő éneket zengjetek népek!" Az orompárkányzat két szélén egy-egy hatalmas, kancsó formájú díszítmény, a párkányok torony felöli végében pedig ugyanilyenekből kisebbek láthatóak. Csak innentől emelkedik ki a templom tömbjéből a méltóságteljes torony. A harangház rácsos ablaka fölött hatalmas, kör alakú, fekete számlapú toronyóra. Az 1843-ból származó toronysisak meglehetősen ront a templom egységén. Czigler ennél jóval magasabb sisakot tervezett neki, ami a teljes toronymagasság 1/3-át tette ki. 1843-ban a gyülekezet kívánságára Guldner Ferenc és Fliegel János tervei szerint szolidabb, kisebb, ám korántsem csúnya sisakra cserélték ki. A csillag alatti gömböt a formatervező koronaszerűen képezte ki, melyen a kis ágak (12 db.), az úgynevezett tipafák a 12 apostolt szimbolizálják. A sisakon felfedezhető még a Hit, a Remény és a Szeretet szimbolikus alakja. A hátsó homlokzat egyenes záródású, sokban hasonlít a főhomlokzathoz. Az oromzat két szélén és a gerinc tetején egy-egy kancsódísz van.
 
Elszomorító, hogy hazánk legnagyobb evangélikus templomának egyetlen harangja sincs, mert azt az I. világháborúban elrekvirálták a kistemplom három harangjával együtt. Súlya 3600 kg. volt, egyéb adatairól nem lehet tudni semmit (alaposabb kutatást igényelne).
 
Belseje meghökkentően hatalmas méretekkel bír. A falak puritánok, fehér és zöldes vakolatúak, az ablakok kék színűek. A hétboltszakaszos, rapidzmennyezetes, kétemeletes karzattal rendelkező tér ülőhelyeinek száma 3500, közel 5000 hívő befogadására alkalmas. A földszinten és a teret négy oldalról övező karzatok első emeletén rendes, templomi padok vannak, az ezeken elfoglalható ülőhelyek száma 2500. A második karzaton, mely három oldalról szegélyezi a templomteret egyszerű lócák találhatóak, közel 1000 ülőhellyel.
 
Visszatérve a templom belsejének bemutatásához, essen néhány szó az orgonáról! Az első orgona 2 manuálos, 24 regiszteres volt. Az 1901-1902-es javítási munkák folytán kiderült, hogy a gyártó becsapta a megrendelőt, cinsípok helyett fasípokat és ónötvözetből készült sípokat alkalmaztak. Így csaknem az egész hangszert újjá kellett építeni. A bejárat feletti karzaton elterülő, a templom méreteihez méltó, hatalmas orgona jelenleg 3 manuálos, 36 regiszteres, egyike az ország legnagyobb evangélikus orgonáinak, Soukenik János és Rukavina János szegedi mesterek munkája. A 2993 sípos orgonán legutóbb 2000-ben végeztek felújítást, mely 6 millió forintba került.
 
Halászlányos kút
Békéscsaba első artézi kútjának fúrását 1885 tavaszán Gold János fúrómester kezdte el az akkori Templom téren (ma Kossuth tér). Négy és fél éves munka után 218 méternél mélyebbre nem jutott, s a hőn áhított artézi víz nem akart feljönni. Zsigmondy Béla mérnök vállalata az ismert műszaki irodalom szerint 1890-ben 5 hónap alatt készült el a munkával. Műszaki problémák miatt az első csabai artézi kutat 1892-ben, Najád nimfa szobrának elhelyezése után kapta meg Csaba népe. A kút a II. Világháború után elfojtásra került.
A Békéscsaba Közterületeiért Közalapítvány városi, kormányzati és lakossági anyagi összefogás eredményeként 2002-ben avatta egykori helyén - a mai Kossuth téren - az újból felépített Halászlányos kutat. A szobor Mészáros Attila alkotása.
 
Jókai Színház 
A Fiume Szálló mellett, az Andrássy úti sétálóutcán található, az 1877-1879 között eklektikus stílusban épült, felújított Jókai Színház, látványos belső udvartérrel. Az épületet Halmai Andor tervezte. Az első emeleti Vigadó kiemelkedő kulturális és társadalmi események színtere. A 640 személyes nézőtérrel rendelkező színház állandó társulattal 1954-től rendelkezik. 
 
Kossuth tér
A Kossuth tér a város legrégibb pihenőhelye. A komoly forgalom ellenére rendezettség, gondozottság jellemzi. Eddigi legfőbb értéke a Kossuth-szobor és a régi "kis-állomás" épülete volt, mely 2002-ben kiegészült a "Halászlányos kút" újraépítésével.
 
Sétálóutca (Andrássy út)
Az Andrássy úton járva bizonyára feltűnik a látogatóknak, hogy az utca a sok virággal és fával igen kellemes sétáló övezet. Békéscsabára egyébként is jellemző a sok fa, szinte nincs olyan utca, ahol ne zöldellnének a különböző fajtájú fasorok. A városban számtalan parkos-ligetes rész teszi kellemessé a sétát. 
Az Andrássy út sétálóutcai részén butikok, kávézók, cukrászdák biztosítják a kikapcsolódást. A sétálóutca nagy részének felújítása 2005-re befejeződött, ennek eredményeként gyönyörű környezetben sétálhatunk végig a korzón.
 
Széchenyi liget
Az Élővíz-csatorna partján elterülő Kisliget folytatása a hatalmas fákkal borított Széchenyi liget. Bejáratát az a székelykapu jelzi, amelyet Békéscsaba testvérvárosától, Székelyudvarhelytől kapott ajándékba. A természetvédelmi területté nyilvánított park egy szabadtéri színpadnak is otthont ad. 1850-től áll a polgárok szolgálatában. Egykor temető volt, majd "a város mulató erdőcskéje" sörházzal, sétakerttel, gőzfürdővel, kerti pavilonnal, kertészettel, üvegházzal. Bár az 1888-as árvíz elsöpörte, közszolgálati funkciója a mai napig fennmaradt. 
 
Szlovák Kultúra Háza 
Békéscsaba közel három évszázada szlovákok által lakott tepelülés, a régió szlovák kulturális és vallási központja volt, s a mai napig ápolja a szlovákság kulturális értékeit, áploja hagyományait. 
A Szlovák Kultúra Házát 1996-ban alakították ki, a hazai szlovák lakosság közösségi életét, kulturális, értékmentő és értékteremtő tevékenységét hivatott szolgálni. Az épület emeletén szálloda, földszintjén étterem működik.
 
Kerékpárkölcsönzés Békéscsabán
Sportolni akar?
Felfrissülne a városi rohanásból?
Imádja a természetet?
Járt már térségünk új túraútvonalain?
 
Fedezze fel a környző településeket és kiránduljon kétkeréken!
 
Kölcsönözzön hozzá minőségi kerékpárt és élvezze az elföld természeti értékeinek felfedezését!
 
A kerékpárok kölcsönzésének megrendelése személyesen és telefonon az alábbi elérhetőségeken lehetséges:
 
Tourinform iroda
5600 Békéscsaba, Szent István tér 9.
Tel.: 66/441-261
E-mail: bekescsaba@tourinform.hu
 
vagy
 
Molnár István
Tel.: 30/85-75-372
 
Szükség esetén a kerékpárokat a megbeszélt helyszínre szállítják.
 
Fényképezkedés Kádár Ferenccel
Cím: 5600 Békéscsaba,
Leiningen utca 7.
Tel.: 66/451-936, 30/3676655 
E-mail: kadarlap@freemail.hu , k.manni@freemail.hu
 
Fényképezkedés különböző hátterekkel. 
 
Lovaskocsikázás
Szaszák Ádám vállalkozó gazdag kocsikínálatával (7 féle kocsi) áll a kalandvágyók rendelkezésére. A különféle társas összejövetelek alkalmából bérelhető kocsikkal mindenki felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. Téli időszakban 10 személyes szánkó várja a szánkózás szerelmeseit. A városközponttól 2 km-re található hagyományőrző farm tanyasi életmóddal, háziállatokkal, disznótorral, kemencés sütéssel fogadja a vendégeket. 
 
Szolgáltatások: 
- Fogatozás (pusztakocsi, kettesfogat, hármasfogat)
- Lovas körtúra
- Lovas bemutató (istállólátogatás, méneslátogatás)
- Lovassport (fogathajtás)
 
Elérhetőség: 
Szaszák Ádám vállalkozó 
5600 Békéscsaba,
Nagyrét 1424. 
Telefon: 66/440-609 
Fax: 66/449-609 
Mobil: 30/938-4417 
E-mail: repcsituzep@freemail.hu
 
Pósteleki Parkerdő 
Póstelek a XIX. században a Wenckheim-család gerlai birtokának része volt. 1874-ben gróf Wenckheim Károly (1811-1891) császári és királyi kamarás, huszárkapitány a birtok keleti részén Gerla-Póstelek néven önálló pusztai falut alapított.
Épített községházát, tartott külön községi bírót és jegyzőt. Az 1888-as árvíz után azonban e község megszűnt, és a területe 1889-ben Doboz községhez csatlakozott.
1895-ben Póstelek ismét jelentőséget kapott. Ekkor Wenckheim Károly unokája, Wenckheim Krisztina (1874-1970) grófnő feleségül ment sárvár-felsővidéki gróf Széchényi Antalhoz (1867-1924). A hagyomány szerint Krisztina hozományul szüleitől, a gerlai ágból származó Wenckheim Frigyestől (1842-1912) és az ókígyósi ágból származó Wenckheim Krisztinától (1849-1924) a szülői birtokokhoz egyaránt közel fekvő, erdőben gazdag cca. 3000 hold nagyságú pósteleki birtokrészt kapta meg!